Harvard Lewis Law Center

Sunrise was thrilled to have the opportunity to collaborate, in a design-assist format, with Shawmut Design and Construction, Simpson Gumpertz & Heger, and Deborah Berke Partners on the adaptive reuse of the Lewis International Law Center at Harvard University. The 50,500 sq. ft. project transformed the midcentury structure into a learning center with a new entrance, increased teaching and office space, a new circulation system, high-performance glazing, and a new floor and roof terrace.

The full scope of work for Sunrise included ESW curtainwall with Tecnoglass glazing, Alucobond ACM wall panels (2 colors), steel canopy and column covers at the east and west entrances, skylights on the roof, balcony railings, and glazed in granite stone from Stone Panel International — sourced all the way from Quebec.

King Open School

Sunrise teamed up with W.T. Rich, William Rawn Associates, Architects, Inc., and the City of Cambridge on this exciting new public school complex for the King Open/Cambridge Street Upper Schools in Cambridge, MA.

Sunrise was hired on a design-assist contract and worked diligently with the design team to establish a menu of items and associated costs from which the entire team could track, evaluate and aid in the decision-making process.

At the conclusion of the design-assist phase, the design intent was maintained and the project cost was reduced by approximately 4 percent.

Complete scope of work included:

  • Aluminum curtainwall by C.I Energía Solar ESWindows
  • Aluminum vents by C.I Energía Solar ESWindows
  • Aluminum skylights by Wasco Skylights
  • Thermally broken framing by SMART Ci Green Girt
  • Insulation by Roxul Inc.
  • Terra cotta by NBK Architectural Terracotta
  • Phenolic panels by FunderMax
  • Composite aluminum panels by Vitrabond
  • Acoustic CW by St. Cloud Window
  • Interior Sliding Partitions by Wilson Partitions

Special thanks to C.I Energía Solar ESWindows for the great shots!

Northeastern University Mixed-Use Research Building

This 104,000 sq. ft., state-of-the-art facility on Northeastern University’s Burlington campus opened to students in the fall of 2019. Notable features of the new facility include a conference center, research laboratories, scientific core laboratories and office spaces, a rooftop terrace, and a drone testing facility. This academic building serves as a research hub and the cornerstone of the university’s emerging Innovation Campus.

Sunrise was contracted for this new development back in 2018 with the intention of aiding in the design-assist phase of the project. We teamed up with Gilbane Building Co. and EYP, and through months of successful collaboration, helped to finalize all of the design details.

Sunrise’s scope of work ultimately included the furnish and install of curtainwall, entrances, bi-fold glass doors, metal panels, framing and louvers.

Brandeis University New Residence Hall

Sunrise teamed up with Bond Brothers and William Rawn Associates on this design-assist collaboration for the newest residence hall at Brandeis University, Castle Hall.

SEI was brought in to help vet material choices, colors, and to aid in value engineering the project back to budget — a process that involved the construction of multiple different mockups at our fabrication facility in Canton. The mockups were designed to swap out different window systems, panel types, colors and materials to help aid in the selection process.

SEI also played a key role in the detailing of the various façade components, which helped ensure an efficient installation while lowering costs for the client.

The product scope included: Aluminum curtainwall (C.I Energía Solar ESWindows), aluminum vents, aluminum composite panels (Vitrabond), framing, insulation, air and vapor barrier, expansion joints, fire stopping, louvers, and interior glass and glazing (Tecnoglass).

Special thanks to ESW for the great pictures!

Bentley University Arena

Located on Bentley University’s South Campus in Waltham, the new Bentley Arena is home to the NCAA Division 1 Bentley Falcons’ ice hockey team. The 75,000 sq. ft. facility, designed by Architectural Resources Cambridge (ARC), features approximately 2,000 fixed seats and also serves as a venue for large-scale events, including seminars, concerts, and guest speakers.

The LEED Platinum-certified facility features a glass-walled function room; state-of-the-art locker rooms, equipment rooms, weight rooms and a sports medicine center; a student-run media control room; and an outdoor plaza.

Sunrise’s scope of work included installation of ACM panels, curtainwall, glazing and perforated sunshade.

Photos courtesy of Bentley University/ARC

Pope Francis High School

Sunrise teamed up with Fontaine Brothers and CBT on the construction of this brand-new, state-of-the-art Catholic, co-educational school in Springfield, MA.

Opening its doors in time for the 2018-19 school year, the four-story, 114,900 sq. ft. facility is energy efficient and encourages high levels of student interaction in a 21st century learning environment.

Sunrise was contracted as part of the completion of the building envelope with a scope of work that included the installation of metal wall panels, insulated metal panels, öko skin fiber cement panels, and thermal insulation.

BU Booth Theatre

Sunrise was honored to play a role in the completion of this exciting addition to the Boston University campus — the Joan & Edgar Booth Theatre and College of Fine Arts Production Center.

We teamed up with BOND Brothers, Inc. and Elkus Manfredi Architects in a design-assist format with the goal of bringing the conceptual design to reality. In the months leading up to the project, Sunrise assisted Elkus and Bond by providing all of the exterior facade details, and ultimately collaborated on the final design of the building — a process that resulted in a beautiful new center for the students of Boston University!

The award-winning entrance design features a custom structural point supported glass wall system with laminated glass fin supports installed at a 14-degree tilt — a challenging install flawlessly executed by our crew!

Project scope included: aluminum curtainwall, aluminum storefront, aluminum entrances and hardware, custom all-glass suspension system, corrugated metal panels, composite metal panels, Ipe siding, custom Ipe louvers, Kalwall, air and vapor barrier, exterior framing and insulation, and UHPC exoskeleton.

Materials provided by Sentech Architectural Systems, LLC, Tecnoglass, CENTRIA, Arconic Architectural Products, General Woodcraft, Inc., Kalwall Corporation, Kenseal Construction Products, Airolite, Roxul Inc. and YKK.

Photos courtesy of Karen Fitzgerald Photography

UMass Dartmouth SMAST Research Building

Located in the port city of New Bedford overlooking Buzzards Bay, the new UMass Dartmouth School for Marine Science & Technology (SMAST) research facility houses the largest marine science program in the University of Massachusetts system.

This 64,500 sq. ft. research building was designed to accommodate all of the university’s marine science activities, which focus on biochemical cycling, marine and coastal computation modeling, fisheries science, marine renewable energy, ocean observing/sensing, and ocean physics.

The building features several specialized research laboratories, including a seawater facility with a holding tank for marine organism research; a supercomputer server cluster for climate and oceanographic computational modeling; and a storage area to support fabrication and staging for ocean-going experimental equipment.

The state-of-the-art facility also features teaching labs and classrooms, conference space, offices, and community outreach and partnership spaces.

Sunrise’s scope included ACM panels, corrugated panels, TAKTL panels, curtain wall, storefront and glazing.

UMass Lowell Business Center

Located on UMass Lowell’s North Campus, the new Pulichino Tong Business Center comprises two wings: a two-story wing connecting to Lydon Library and a four-story wing overlooking University Avenue.

The wings feature a four-story atrium, technology-enhanced classrooms, seminar rooms, faculty offices, a finance laboratory, meeting spaces, and collaborative study areas.

Situated on a high traffic campus corner, the 52,000 sq. ft., LEED Silver certified building acts as a new face for the north campus along University Ave.

Sunrise’s scope included framing, insulation, composite metal panels, insulated metal panels, aluminum curtainwall, and aluminum doors and hardware.

Completed photo courtesy of Cambridge Seven Associates, Inc.

New England Conservatory of Music

Completed in the summer of 2017, the New England Conservatory’s new 10-story Student Life & Performance Center features a new residence hall for 250 students, a dining commons, performance and recording spaces, a library resource center, and other student gathering spaces.

Sunrise’s scope of work consisted of about 20,000 sq. ft. of ship-lapped terra cotta tiles in three finishes installed in a perceived “random” mosaic pattern. The pattern was designed by the team at Ann Beha Architects, and Sunrise worked with the general contractor to ensure that each colored tile was installed in the correct location and sequence.

Custom dies and extrusions were made for the horizontal and end closures for the terra cotta system. Sunrise installed all materials outboard of the AVB, including primary and secondary furring systems (as needed), exterior insulation, and exterior finish products.

The project also included the following materials: 12,700 sq. ft. of insulated metal panels; 12,000 sq. ft. of aluminum composite metal accent panels around punched windows, wall panels, canopies, and roof copings; 3,500 sq. ft. of aluminum single skin corrugated/perforated profile panels at the roof mechanical penthouse; and 2,600 sq. ft. of stainless steel single skin corrugated/perforated profile panels at levels 2-4.